Jac bongaerts 1979 entre deux maastricht
vanuit het zuidoosten
tummers cremers
pul oeles van jac bongaerts tegelen
mooi verzamelaarsstuk
bewust niet gepoetst.
conditie gebruikt met gebruikssporen
krakileevorming, maar ja meer als 40 jaar oud...
oordeel zelf
mooi verzamelaarstuk
verzenden 7,25 euro en risico kk.
afhalen kan natuurlijk ook.
zie ook mijn andere jac bongaerts aanbiedingen,
voor combi verzending
bieden vanaf afhaalprijs 7,50 euro
.
Het winkelcentrum ligt tussen het Vrijthof en de Markt. De naam van het winkelcentrum vloeit voort uit deze ligging, want de vertaling van het Franse entre deux is "tussen twee"; tussen twee pleinen, in dit geval. De hoofdtoegangen bevinden zich aan het Domicanerkerkplein en in de Spilstraat. De toegang tot de ondergrondse parkeergarage ligt aan de Helmstraat.
Oude Entre Deux
Begin jaren 70 werd op de plek van het oude Dominicanenklooster en het in 1969 gesloopte Stedelijk Lyceum gestart met de bouw van een nieuw warenhuis voor de Belgische firma Grand Bazar, tot dan toe gevestigd aan de Kleine Staat, Kersenmarkt en Achter het Vleeshuis. Tijdens de bouw raakte het warenhuisconcern in financiële problemen, waardoor de vestiging in Maastricht werd opgeheven. De ruwbouw van het complex bleef hierdoor lang leegstaan. Het betonnen bouwwerk met ondergrondse parkeergarage was gebouwd in de stijl van het brutalisme naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema.
Midden jaren 70 werd besloten op de begane grond een winkelcentrum in te richten. Op de bovenverdiepingen nam in 1979 het Bonnefantenmuseum haar intrek. Zowel het museum als het winkelcentrum met de onderliggende parkeergarage bleken redelijk succesvol te functioneren op deze plek, hoewel het complex door veel mensen als 'lelijk' werd beoordeeld. De massieve betonnen constructie voegde zich niet bijzonder fraai in de historische omgeving.
Na het vertrek van het museum in 1995 naar de nieuwbouw aan de Avenue Céramique, bleef een groot deel van het complex leegstaan. Renovatie of nieuwbouw was dringend gewenst.
Maastricht ligt in het uiterste zuiden van Nederland.
De stad ligt aan de voet van de Sint-Pietersberg, tussen het Plateau van Margraten, het Plateau van Caestert en de Haspengouw,
op de plaats waar de rivier de Jeker in de Maas uitmondt. Het centrum van de stad ligt op een hoogte van ca 50 meter boven NAP.
De buitenwijken liggen over het algemeen hoger.
Nieuwe Entre Deux
Rond 2004 werd gestart met de sloop van het oude winkelcentrum. Het gebouw werd vervangen door een postmodern complex, ontworpen door de Maastrichtse architect Arno Meijs. Gebruikmakend van het natuurlijke hoogteverschil, ontwierp Meijs tussen het Dominicanerkerkplein en de Spilstraat een licht hellende, overdekte hoofdstraat, met op drie etages winkels aan binnenstraten. Delen van het oude Dominicanenklooster kregen een horecafunctie. Rondom een plein op de bovenste etage zijn luxe appartementen gebouwd. Het ontwerp van Arno Meijs ontving diverse prijzen.[1] De toegangshekken en lantaarnpalen met organische vormen zijn ontworpen door de in Maastricht wonende kunstenares Désirée Tonnaer. In 2006 openden de eerste winkels hun deuren.
Een bijzonder onderdeel van het winkelcentrum Entre Deux is de boekhandel Dominicanen (voorheen Selexyz, daarna Polare), gevestigd in de 13e-eeuwse Dominicanenkerk. Deze boekhandel werd in 2008 door de Britse krant The Guardian uitgeroepen tot "mooiste boekhandel ter wereld".
Het laagstgelegen deel van de gemeente is de rivier de Maas bij Itteren; het hoogste punt is de Sint-Pietersberg (109 m).
D'n Observant is met ruim 170 m weliswaar hoger, maar betreft een kunstmatige heuvel
De Maas heeft door erosie een breed dal uitgeslepen, waarin gedurende het hele Kwartair rivierklei is afgezet.
In de wijk Belvédère waren in de twintigste eeuw enkele steenfabrieken gevestigd die deze rivierklei als grondstof gebruikten voor bakstenen,
dakpannen en gresbuizen. Een van deze fabrieken is thans nog actief. In de hoger gelegen delen van de stad bestaat de deklaag uit löss,
een fijnkorrelige grondsoort die zeer geschikt is voor akkerbouw.
De beschutte zuidoosthelling van de Cannerberg in het Jekerdal is, mede door zijn ondergrond, geschikt voor wijnbouw.
Maastricht ligt in een gebied waar het Krijt op sommige plaatsen aan de oppervlakte komt, bijvoorbeeld in de omgeving van de Duivelsgrot.
Op de Sint-Pietersberg en de Cannerberg maakt men al eeuwen dankbaar gebruik van de aanwezigheid van het makkelijk winbare krijtgesteente,
vaak aangeduid met de incorrecte naam mergel.
Het in ondergrondse mergelgroeven gewonnen materiaal werd gebruikt als bouwmateriaal en als meststof in de landbouw.
Als gevolg van deze vorm van ondergrondse mijnbouw ontstonden honderden kilometers lange gangenstelsels,
waarvan er enkele te bezichtigen zijn (Zonneberg, Jezuïetenberg). Vanaf begin 20e eeuw vond de mergelwinning plaats in dagbouw ten behoeve van de cementindustrie.
De 200 hectare grote ENCI-groeve is het resultaat van deze grootschalige afgravingen.
In het Natuurhistorisch Museum Maastricht bevinden zich een groot aantal fossielen afkomstig van de Sint-Pietersberg,
waaronder Mosasaurussen, reuzenschildpadden en andere fossielen uit de Krijtzee.
Sint Servaasbrug
dinghuis
mvv
Bonnefantenmuseum
Fort Sint Pieter
Helpoort
Sint Janskerk
Sint-Servaasbasiliek |